Kafkaprosesser i helsevesenet

Systemet med Beslutningsforum som bestemmer hvilke medisiner som skal kjøpes inn til sykehusene fungerer som en domstol der den tiltalte – pasienten og legemiddelprodusenten – stiller uten advokat, mens påtalemyndigheten er til stede med eksperter som kan støtte staten, sier professor emeritus Ivar Sønbø Kristiansen ved Universitetet i Oslo til Dagens Medisin. – Dette er ikke i tråd med Stortingets intensjon, mener Anne-Karin Kolstad.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

– Når dommen er falt, kjenner man ikke begrunnelsen for avgjørelsen fordi prioriteringskriteriene er hemmelige, sier professoren. Til Dagens Medisin gir han uttrykk for at det blir interessant å se hvor lenge politikere og pasienter synes dagens ordning er akseptabel. Han mener det er en slags Kafka-prosess når det blir vanskelig å forstå hvilke prioriteringskriterier som gjelder, både generelt og i den enkelte sak. – Vi vet ikke om beslutningene er konsistente over tid, eller om sykdomsgruppe eller behandlingstyper, sier han.

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad i HivNorge påpeker at hemmeligholdet ikke bare gjelder Beslutningsforum, men også spesialistutvalget. Etter mer enn ett års erfaring med hivmedisiner på anbud mener vi dette bør problematiseres all den tid pasientorganisasjoner som sitter med den direkte dialogen med pasientgruppen ikke lenger får delta i spesialistgruppen til Sykehusinnkjøp. – For hivlegemidler var vi som pasientorganisasjon inne med en brukerrepresentant i spesialistutvalget. Vedkommende ble så kastet ut når neste anbud skulle iverksettes, uten begrunnelse, sier hun. Hemmeligholdet gjelder like mye spesialistutvalgene som Beslutningsforum, mener hun.

– Etter hva vi som pasientorganisasjon erfarer ønsker spesialistutvalget kun brukerrepresentanter som er inkludert i et brukerutvalg innenfor helseforetakene (HF). Det samme skjedde med representanten for farmasøytene, fordi vedkommende ikke var ansatt i et HF. Alle som nå sitter i spesialistgruppen er nå ansatt eller engasjert innenfor HF. Kompetansen som ofte sitter utenfor HF blir altså utelukket.

Dagens Medisin: Tiltak for å slippe ansvar

– I tillegg fjernes den fra det politiske domenet ved at det er de fire direktørene i de regionale helseforetakene (RHF-ene), som i sine stadig mer lukkede rom bestemmer – og som nå står for økende hemmelighold, sier professor Kristiansen.

Også professorene Ole Frithjof Norheim og Jon Magnussen, som ledet arbeidet som bygget grunnen for stortingsmeldingen om prioriteringer i helsevesenet i 2016 mener utviklingen går i feil retning. – Dette er ikke i tråd med anbefalingene i vår utredning, sier Norheim, som er professor i medisinsk etikk og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen (UiB) til Dagens Medisin.

Dagens Medisin: Går hardt ut mot hemmelighold

I motsetning til legene og helseøkonomene sier helseminister Bent Høie (H) til Dagens Medisin fredag at det har blitt mer åpenhet rundt grunnlaget for prioriteringene. – Jeg er uenig i at det er blitt mer hemmelighold. Både systemet for Nye metoder og arbeid som er gjort for å følge opp både Norheim- og Magnussen-utvalget har bidratt til mer åpenhet om prioritering.  – Jeg må minne om hvordan dette var før. Da var det ikke åpenhet om dette: Da var det beslutninger ulike steder og ikke noe fast system. Det var ikke innsyn verken for samfunnet eller pasientene. Nå blir prioriteringene foretatt åpent, og alle vet hvem som tar valgene og vi følger kriteriene. Det er mer debatt enn noen gang, men det har blitt mer åpenhet, sier helse- og omsorgsministeren.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.