Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

scheduleOppdatert: 02.05.2024

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Folkhälsomyndigheten går i dag ut og informerer om et pågående utbrudd av mpox i Stockholm, med et titalls personer diagnostisert i april, hvor alle har Sverige som smittested. I samarbeid med helsetjenesten og den regionale smittevernsenheten i Stockholm, utreder Folkhälsomyndigheten situasjonen for å avklare årsaken til økningen. I hovedsak er det menn som har sex med menn som har blitt rammet.

Symptomer på mpox

Mpox er en infeksjonssykdom som forårsakes av mpoxviruset. Sykdommen er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme. Viruset kan smitte gjennom nærkontakt og ubeskyttet sex, og symptomer er feber, hovne lymfeknuter og kløende utslett med blemmer.

I Norge er til og med april registrert to tilfeller av mpox i 2024. Det har vært flere store samlinger i Norden for menn som har sex menn den siste måneden, og dersom du mistenker å ha blitt smittet med mpox, anbefales du å kontakte fastlegen eller legevakten for å avtale time for rådgivning og testing. HivNorge kan også kontaktes for råd og veiledning rundt hvor du kan henvende deg.

Kommunene skal tilby testing

Ifølge Folkehelseinstituttet et det kommunene som er ansvarlig for å tilby vaksine mot mpox, og de som ønsker vaksine og er i målgruppene for vaksinering, kan kontakte kommunen de bor i.

I Oslo tilbys vaksine mot mpox til menn eller transpersoner som har sex med menn og som har risiko for smitte (nye eller flere seksualpartnere). Vaksinen settes på Nydalen vaksinesenter.  Time må bestilles på forhånd ved å ringe Oslo kommunes vaksinesenter i Nydalen.

Les også

schedule12.06.2024

→ Forebyggende eller risikabelt?

Har du hørt om DoxyPEP? Syntes du økningen av seksuelt overførbare infeksjoner er bekymrende? I enkelte land og på digitale plattformer hører man at antibiotika som forebyggende behandling (DoxyPEP) er løsningen på økningen av seksuelt overførbare infeksjoner. Vil DoxyPEP faktisk være redningen eller vil det forverre antibiotikaresistens-situasjonen?

schedule06.06.2024

→ Faglig påfyll og erfaringsutveksling 

I mai arrangerte HivNorge, i samarbeid med infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, et seminar for ukrainere som lever med hiv. HivNorge erfarer at det stor verdi i å etablere samhold og legge til rette for gode samtaler i trygge omgivelser.