camera_altFoto: iStock
Påvirkning
HivNorge arbeider utadrettet og systematisk overfor det politiske miljøet, både Stortinget, overfor de ulike partigruppene, de ulike departementene, enkeltpolitikere og rådgivere.
Dette arbeidet utføres i hovedsak av sekretariatet, med bistand fra styremedlemmer og andre mennesker som lever med hiv, der det er hensiktsmessig. Vi arbeider både med enkeltsaker, rettigheter og målrettet innsats for å øke det politiske miljøets kunnskap om hiv. HivNorge anser som en av sine viktigste oppgaver å løfte frem hele hivfeltet og sikre ressurser som kommer alle som arbeider med hivrelaterte saker og tiltak til gode. Vi har erfart at det er svært viktig at vi kontinuerlig overvåker helserelaterte saker som fremmes for politisk behandling på Stortinget, i departementer og kommuner. Vi utarbeider høringsuttalelser til nye lover og forskrifter eller endringer til disse. Vår jobb er hele tiden å sikre at rettigheter og tilbud ikke forringes, men kontinuerlig forbedres. Vår juridiske kompetanse er en viktig del av vårt påvirkningsarbeid overfor lovgivere og andre aktører.
En annen del av påvirkningsarbeidet dreier seg om det vi kan kalle lovtomme rom. Gjennom blant annet vår rådgivningstjeneste oppdager vi med jevne mellomrom at problemstillinger i forhold til hiv ikke er tenkt igjennom fra lovgiver og andre myndigheters side. Jevnlig kontakt med embetsverket og øvrig forvaltning bidrar til gjensidig overføring av kunnskap, og HivNorge kan gjennom denne kontakten bidra til at vår kunnskap skaper endringer i rammevilkårene for mennesker som lever med hiv.
HivNorge er representert i Det nasjonale hiv- og aidsrådet. Rådet er et samarbeid mellom helse- og omsorgsdepartementet og utenriksdepartementet. Rådet ble opprettet på verdens aidsdag i 2006 og skal samle diskusjonen om det nasjonale og internasjonale arbeidet med hiv og aids. Rådet skal bidra til å skape åpenhet og motvirke diskriminering, samordne de nasjonale tiltakene med den internasjonale helsepolitikken og bidra til informasjonsutveksling.
Les også
schedule05.10.2024
→ Satsing på global helse redder liv
Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.