Vaksine

For første gang er det påvist at en vaksine mot hivviruset har minsket sjansene for å bli smittet. Det viser en omfattende test av en ny, eksperimentell vaksine, gjennomført av den amerikanske hæren og Thailands helsedepartement.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Dette melder blant andre nyhetsbyrået AP i dag tidlig. Vaksinen minsket risikoen for å bli smittet av hiv med mer enn 31 prosent, viser studien som ble gjennomført på mer enn 16.000 frivillige i Thailand. Forskerne bak kaller resultatene et «gjennombrudd».

Funnene er svært viktige for videre forskning på hivvaksiner, mener den amerikanske hærens hiv-forskningsprogram, som har organisert studien.

– Dette er den første hivvaksinen som har klart å redusere risikoen for hivsmitte hos mennesker. Vi er veldig opprømte og fornøyde med utbyttet av studien, og gratulerer alle som deltok, sier generalløytnant Eric Schoomaker, kirurg i den amerikanske hæren, i en pressemelding fra forskningsprogrammet.

 

Juridisk rådgiver Inger-Lise Hognerud i HivNorge (bildet) er optimistisk med hensyn til at dette er de første positive resultatene på en forebyggende vaksine. – Tidligere har man hatt forventninger til positive resultater, men mange har endt med skuffelser. Dette gir en positiv drive til hele forskningsmiljøet. Det er selvfølgelig mye som gjenstår når det gjelder gjennomgang av resultatene før vi får en endelig vaksine mot smitte, sier hun

Hun legger til at det som er viktig er at man også opprettholder forskningsinnsatsen på en terapeutisk vaksine, da dette er av stor betydning for de som allerede lever med hiv. – Vi kan jo også håpe at en forebyggende vaksine kan være begynnelsen på en kur.

– En vaksine vil uansett aldri gi hundre prosent virkning, så vi må ikke glemme det forebyggende arbeidet. Sexvettreglene vil fortsatt gjelde, påpeker hun

Av halvparten av deltakerne i studien, som fikk en placebo-vaksine, ble 74 personer smittet. Blant den andre halvparten som fikk vaksine, ble 51 personer syke. I presentasjonen i dag ble det vist at dette var et statistisk signifikant resultat. Vaksinen har imidlertid ingen effekt på mengden virus i blodet til de som ble smittet under studien.

National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) i USA mener det viser en oppmuntrende utvikling at studien, som ble presentert i dag, viser at vaksinen har en «moderat» effekt. – Disse funnene utgjør et viktig skritt framover i forskningen på en hivvaksine. For første gang har en eksperimentell hivvaksine vist noen evne til å forhindre hivinfeksjon. Vi trenger videre forskning for å forstå hvordan vaksinen reduserte risikoen for hiv, men dette er definitivt et oppmuntrende fremskritt for hivvaksinefeltet, sier NIAID-direktør Anthony S. Fauci i en pressemelding.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.