Utenlandske statsborgere med hiv – feilaktig avvist på sykehus

HivNorge har de siste dagene mottatt flere henvendelser fra mennesker som lever med hiv, som ikke er norske statsborgere, og som er blitt avvist ved infeksjonsavdelinger ved flere sykehus. Dette er i strid med Smittevernloven. Alle i Norge har rett til behandling for hiv.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Det dreier seg om personer som allerede er diagnostiserte med hiv og som oppholder seg i Norge, enten som studenter, som arbeidere eller som er papirløse. HivNorge antar at dette er en utilsiktet følge av at finansieringsansvaret for hivmedisiner er overført til helseforetakene.

På bakgrunn av disse henvendelsene har vi hatt kontakt med Helsedirektoratet som understreker at dette er i strid med Smittevernlovens § 1-2 jf. § 6-1 og 6-2. Det er helt klart at den merknaden som HivNorge fikk inn i prioriteringsmeldingen, om at smittevern og ikke økonomi skal være førende ved foreskriving av hivmedisiner, er en tydelig føring overfor spesialisthelsetjenesten.

Personer uten fast opphold i riket har rett til smittevernhjelp i henhold til forskrift om rett til helse – og omsorgstjenester til personer uten fast opphold i riket §5 bokstav d. Dette gjelder både for de som arbeider og studerer her, og også for papirløse generelt.

For at personer uten fast opphold i riket og andre uten 11-sifret personnummer («låst resept») skal få ut hivmedisiner, skal foreskrivende lege påføre postnummer i merknadsfeltet på låste H-resepter slik at apoteket kan gi ut medisiner. Dette er nå understreket i De nasjonale retningslinjene for behandling av hivpasienter.

Dette er viktig å vite for alle som får henvendelser fra utenlandske borgere som blir avvist når de oppsøker infeksjonslege eller som lurer på om de har krav på kostnadsfri behandling og medisiner. Alle har rett til dette, og dette er hjemlet i smittevernloven.

Skulle noen allikevel oppleve at dette ikke blir etterkommet, be de gjerne ta kontakt med oss i HivNorge, slik at vi kan ta dialogen med de aktuelle sykehusene. Det samme vil jeg oppfordre dere til å gjøre overfor de sykehusene som dere har i nærheten – dersom dere skulle få henvendelser.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.