Til Portugal på konferanse

Aktivistene i gruppa Chemfriendly reiser til Porto i Portugal for å presentere arbeidet på en stor internasjonal konferanse om skadereduksjon. Med seg i kofferten har de erfaringene med å bruke underholdning i informasjons- og likepersonsarbeidet med skadereduksjon ved rusbruk.

scheduleOppdatert: 29.04.2019

createForfatter: Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Aksel Skorm Mena Refsdal, Christer Nicolai Wergeland og Andrés Lekanger i Chemfriendly sier til HivNorge at de ikke bare reiser for å presentere erfaringene, men like mye for å ta med lærdom hjem. – Chemfriendly er et tilbud fra likepersoner som ikke omfattes i det tradisjonelle og offisielle helsevesenet, sier Aksel Refsdal, og legger til at måten gruppa arbeider på gjør at man når ut til brukergruppa. Christer Wergeland legger til at gruppas grunntanke er ikke at alle skal være rusfrie, men at man ønsker å nå ut med informasjon og tiltak som reduserer skadevirkninger av rusbruk. – Vi inntar en ikke-moraliserende holdning, sier han.

Gruppa Chemfriendly ble initiert i fjor for å ta et ansvar for å drive skadereduserende virksomhet blant skeive som fester rundt sex og dop – uten å bruke pekefingeren. At skeive menn bruker illegale rusmidler for å øke sexlysten og nytelsen ved sex er en realitet. Det er likeledes en virkelighet at de organiserer fester rundt sex og dop. Aktivistgruppa har virkeligheten som utgangspunkt og vil øke kunnskapen om rusmidler og dermed redusere sjansene for overdosedødsfall og andre skader blant brukerne, kort sagt drive skadereduksjon i virkelighetens verden.

– Chemsex er et rom hvor mange kan leve ut ulike sider ved seksualiteten uten skam, eller de kan dele opplevelser og erfaringer med stigma med andre, sier Andrés Lekanger. – Samtidig mangler chemsexbrukere språk for å beskrive ulike former for nytelse.. Lekanger ønsker å lære mer om hvordan  skeive fellesskap kan dyrke alternative arenaer for å utforske seksualitet fri for skam.

Konferansen arrangeres i byen Porto fra 28. april til og med 1. mai og det er den internasjonale organisasjonen Harm Reduction International som står bak. Organisasjonen har blant annet konsultativ status I FN-organisasjonen ECOSOC, og blant de finansielle bidragsyterne finner man blant annet Elton John Foundation.

Bildet øverst: Fra venstre Aksel Skorm Mena Refsdal, Andrés Lekanger og Christer Nicolai Wergeland i gruppa Chemfriendly skal presentere erfaringene med å jobbe med dragartister og dele ut brukerutstyr og snakke med publikum om skadereduserende tiltak ved rusbruk.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.