Reise

Myndighetene i USA har overfor Aidsmap indikert at hiv vil bli fjernet fra listen over allmennfarlige smittsomme sykdommer som hittil har gjort at hivpositive ikke har fått adgang til landet.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Aidsmap

 

Det var for omtrent ett år siden at president George W. Bush signerte den såkalte Pepfar-planen som blant annet opphever reiserestriksjoner for hivpositive til USA. Men det har altså tatt et helt år uten at restriksjonene er endelig opphevet.

nye loven

Meldingene virker å være såpass optimistiske at International AIDS Society (IAS) overveier å holde den internasjonale aids-kongressen i Washington DC i 2012. IAS har ikke holdt konferanser i USA siden konferansen i San Francisco i 1990 på grunn av nettopp disse restriksjonene. USA har siden aidsepidemiens begynnelse hatt innreiserestriksjoner for hivpositive.Ved innreise til USA har norske reisende måtte fylle inn et såkalt «Visa Waiver»-kort, hvor man blant annet må svare på spørsmål om du har en smittsom sykdom. Hiv er i henhold til USAs innreiseregler definert som en slik smittsom sykdom. Disse reglene har vært sterkt kritisert, blant annet av FN, norske myndigheter og HivNorge.

reiserestriksjoner for hivpositive

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.