PrEP er smittevern – smittevern er folkehelse

De siste månedene har det vært en offentlig debatt om prioriteringer i helsebudsjettene, der den hiv-forebyggende behandlingen PrEP har blitt skyteskive for misnøye om nedprioritering av medisiner mot andre sykdommer.

scheduleOppdatert: 26.11.2019

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

HivNorge mener det er et galt premiss for debatten å sette ulike pasientgrupper opp mot hverandre, da det ikke er reelt at en eventuell innsparing ved å fjerne PrEP vil kunne finansiere behandling av andre pasienter. For det første er finansieringsmodellene ikke slik at det er direkte sammenheng mellom hva som kan brukes på smittevern og hva som kan brukes på behandling av urelaterte sykdommer, og for det andre er samfunnskostnaden for PrEP mye lavere enn den potensielle kostnaden ved å innføre for eksempel nye migrenemedisiner som har vært løftet frem i debatten.

Etter at resultatet av årets anbudsprosess nå er klart, vet vi også at prisen for PrEP vil bli mer enn halvert i 2020 i forhold til 2019.

Allmennlege Lina Linnestad Har med innlegg i Dagens Medisin nr. 19/2019 og Klassekampen 16.11.2019 angrepet PrEP med argumentasjon basert på faktafeil og manglende forståelse for hvordan medisinen virker. Vi møtte henne med et tilsvar i Dagens Medisin nr. 20/2019.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.