Plussprisen

Årets Plusspris ble tildelt Andrés Lekanger under HivNorges fagkonferanse på Verdens aidsdag 1. desember. Han fikk prisen for sitt bidrag til å gi hiv et ansikt.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum (tekst og foto)

labelEmner:

 

Under utdelingen på slutten av fagkonferansen sa HivNorges generalsekretær Evy-Aina Røe at ”Årets vinner får prisen fordi han setter hiv på dagsordenen, bidrar til å gi hiv et ansikt. Han bidrar også til å redusere stigmaet rundt hiv. Lekanger tør dessuten å utfordre tradisjonelle meninger blant annet gjennom å stille spørsmål ved vedtatte sannheter, heter det i HivNorges begrunnelse for tildelingen”.

Til tross for sin unge alder har Andrès Lekanger markert seg sterkt i den norske hiv-debatten. Gjennom sitt engasjement utfordrer han ikke bare vedtatte sannheter, HivNorge ser dessuten ”tendenser til at han vil endre måten å sette dagsorden på, gjennom nettopp å stille spørsmål ved den tradisjonelle arbeidsformen i tilnærmingen til hivproblematikken.

Lekanger har også uttalt at han ønsker mer enn å gi hiv et ansikt, han vil avmystifisere selve det å leve med hiv i Norge. Hans åpenhet er beundringsverdig, og årets prisvinner er en verdig vinner, ”en modig ung mann med en nødvendig stemme.”

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.