Nye metoder mot hiv

I en artikkel i dag skriver Blikk om kappløpet om en vaksine mot hiv. Flere produsenter er på banen, og HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad sier til Blikk at det er viktig at norske myndigheter tar imot de nye metodene når de kommer.

scheduleOppdatert: 08.11.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Det jobbes i flere ender for å finne behandlingsformer som kan eliminere hivviruset. — Det forskes på terapeutiske vaksiner, som er langsiktige behandlinger for mennesker som lever med hiv, forebyggende vaksiner for personer som ikke har blitt smittet med hivviruset og kur, sier Kolstad. — Forskningen på hivvaksiner banet veien for at koronavaksinene kunne bli utviklet så raskt som de ble. Nå håper vi på og forventer at fokuset kan vende tilbake til utviklingen av hivvaksiner.

Les Blikks artikkel her: Kappløp om hiv-vaksine

Må godkjennes

Alle nye metoder og nye medisiner må godkjennes av Nye Metoder og Beslutningsforum. Dette er nasjonale system i Norge, som beslutter hvilke metoder som kan tilbys i spesialisthelsetjenesten her i landet.

—I tillegg er vi avhengige av at aktuelle produsenter anser Norge som et attraktivt marked og at Nye Metoder og Beslutningsforum godkjenner. Da vil det ofte handle om at kostnaden ikke overstiger nytten, sier Kolstad til Blikk.

PrEP som injeksjonsbehandling

—PrEP som injeksjonsbehandling er et eksempel på dette. Studier har vist lovende resultater, men produktet er likevel ennå ikke godkjent for bruk på det europeiske og norske markedet. Det amerikanske legemiddelverket vil vurdere dette i januar, og deretter håper vi at veien til Europa og Norge er kort, sier Kolstad.

– Vi har kommet langt når det gjelder å ha kontroll på hivepidemien i Norge, men vi er ikke i mål og vi trenger flere verktøy i verktøykassen. Disse nye metodene er viktige for å nå målene om å få en slutt på hivepidemien. Vi forventer at norske myndigheter imøteser de nye metodene som kommer, sier Kolstad til Blikk.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.