Norden

Mens hivtallene nådde rekordhøyder her i landet i fjor, var det nedgang i tallene i de andre nordiske landene. Norge har nå de høyeste tallene av nysmitte i Norden, folketallet tatt i betraktning.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

I Sverige ble det i fjor meldt om 448 tilfeller av hiv til Smittskyddsinstitutet, noe som er 93 færre enn i 2007. Reduksjonen ses i gruppen bosatt i Sverige/smittet i Sverige og i gruppen smittet før ankomst til Sverige. Av alle registrerte tilfeller i 2008 var over halvparten, 56 prosent, smittet før ankomst til Sverige. Den heteroseksuelle smitten dominerer i denne gruppen og står for 76 prosent av tilfellene.

For personer bosatt i Sverige som ble smittet i utlandet er det ingen endring i forhold til tidligere år. Her utgjør svenske menn smittet i Asia, vanligvis i Thailand, den største gruppen. Pr 31. desember i fjor var det registrert total 8.455 smittede i Sverige, hvorav Smittskyddsinstitutet regner med at rundt 5.000 lever i Sverige i dag.

Tallene for 2008 i  Danmark er ikke offentliggjort ennå, men foreløpige tall fra Hiv-Danmark tyder på at det er en nedgang på rundt 15 prosent. I 2007 ble det diagnostisert 307 nye tilfeller. Det er betegnende at nedangen i personer smittet før ankomst til landet har gått ned i Danmark, men dette kan ha en sammenheng med den strenge innvandringspolitikken i landet.

Styreleder Henrik Arildsen i Hiv-Danmark sier til hivnorge.no at det mest interessante er at på tross av at stadig flere lever med hiv,  så faller smittetallet hvert år. Han tror det har sammenheng med at hivpositive som er på vellykket behandling er mindre smittsom, og spør om de norske tallene kan være  en indikator for en større testvillighet enn en reell økning.

Også i Finland og på Island var det en reduksjon i nye tilfeller i fjor.

Les også

schedule17.07.2025

→ PrEP beskytter mot hiv – men hvorfor er det så vanskelig å få tak i? 

Siden innføringen av den hivforebyggende behandlingen PrEP i Norge i 2017, har den vært et av våre viktigste verktøy i arbeidet med å redusere nye hivtilfeller. Likevel er det fremdeles altfor vanskelig å få tak i PrEP for mange. HivNorge jobber for at flere skal få enklere og raskere tilgang, uavhengig av hvor i landet de bor eller hvem de er.

schedule10.07.2025

→ Ny hivmedisin sikres til lav- og mellominntektsland

Det globale fondet har signert en tilgangsavtale med produsenten Gilead for å gi tilgang til Lenacapavir for PrEP til lav- og mellominntektsland.