Krever økt støtte til det globale fondet

HivNorge og flere samarbeidsorganisasjoner oppfordrer norske myndigheter til å støtte det globale fondet for bekjempelse av hiv, tuberkulose og malaria.

scheduleOppdatert: 16.09.2022

createForfatter: Guro Sørensen

labelEmner:

Sammen med over 230 internasjonale organisasjoner har HivNorge skrevet under på en oppfordring til norske myndigheter om å øke sitt bidrag til den helt nødvendige bekjempelsen av hiv, tuberkulose og malaria. Det globale fondet investerer hvert år 4 billioner dollar for å bekjempe hiv, tuberkulose og malaria og for å bidra til et sunnere, tryggere liv og gi en mer rettferdig framtid for alle. Norge har vært et av landene som har bidratt mest siden starten av det globale fondet for 20 år siden, og har derfor vært en nøkkelspiller i denne kampen globalt. Etter konsekvensene av koronapandemien er det nødvendig med økt støtte til fondet, og dermed er behovet nå enda større enn før. Et fullfinansiert fond kan bidra til å redde 20 millioner liv mellom 2024 og 2026. — Vi har i dag verktøyene vi trenger for å få en slutt på hiv/aids-epidemien innen 2030, men vi trenger pengene for å gjennomføre programmene som ligger klare, sier HivNorges jurist, Halvor Frihagen. Oppfordringen ønsker at Norge, som er en av verdens ledende land innen global helse, følger opp og støtter det globale fondet med minst 2.6 milliarder kroner over de neste tre årene. Frihagen sier at andelen personer som mottar vellykket antiretroviral behandling for første gang gikk tilbake under covid-pandemien, men pandemien gav oss også en infrastruktur som kan benyttes i den videre kampen mot hiv og aids. — Om penger blir gjort tilgjengelig, er det nå har vi muligheten til å slå kraftig tilbake, slår han fast.


Foto: theglobalfund.org

Les også

schedule05.06.2023

→ Hjelp til å kartlegge hverdagsdiskriminering

Opplever du eller noen du kjenner stygge eller sårende kommentarer, vitser eller blikk? Er du ung og lever med en funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom? Bidra med å svare på en anonym undersøkelse av Fafo for å kartlegge hverdagsdiskriminering mot funksjonshemmede.

schedule23.05.2023

→ Apekopper blir mpox

Siden november i fjor, har mpox vært det offisielle navnet internasjonalt på det som tidligere ble kalt monkeypox. Nå vil også Norge følge rådene til verdens helseorganisasjon (WHO) og endre navnet på sykdommen apekopper til mpox.