IAS 2021-konferansen er i gang

Søndag, 18. juli, startet den ellevte årlige hivforskningskonferansen, Conference on HIV Science, arrangert av International AIDS Society (IAS). HivNorge deltar på konferansen, og vil publisere spennende saker om relevant forskning utover i uken.

scheduleOppdatert: 18.07.2021

createForfatter: Kristin Marie Holland

labelEmner:

Søndag, 18. juli, startet den ellevte årlige hivforskningskonferansen, Conference on HIV Science, arrangert av International AIDS Society (IAS). HivNorge deltar på konferansen, og vil publisere spennende saker om relevant forskning utover i uken.  

IAS-konferansen arrangeres i år i Berlin, men er i all hovedsak digital grunnet covid-19-pandemien. Konferansen ble åpnet av lederen for IAS, Adeeba Kamarulzaman, og professor Hendrik Streeck, direktør ved instituttet for hivforskning ved universitetssykehuset i Duisburg-Essen i Tyskland.  

Naturlig nok blir covid-19-pandemien og dens konsekvenser for hivforskning og for mennesker som lever med hiv et stort fokus under konferansen, noe som var tydelig fra start. I sin velkomsttale vektla den tyske rikskansleren Angela Merkel viktigheten av internasjonalt samarbeid for å bekjempe hivepidemien, og henviste til responsen på covid-19-pandemien. Viktigheten av forskningssamarbeid, samt allokering av ressurser og politisk vilje, har vært nøkkelen til blant annet den effektive utviklingen av gode vaksiner.  

Under panelsamtalen som etterfulgte var flere av deltagerne enige i Merkels poeng, blant annet dr. Anthony Fauci, lederen av National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) ved det amerikanske National Institute of Health. Som Merkel påpekte dr. Fauci hvordan responsen på covid-19-pandemien kan inspirere til videre utvikling på hivfeltet. Dette støttet og dr. Soumya Swaminathan fra WHO. Hun poengterte at virus og sykdommer som hivepidemien og covid-19-pandemien krever felles innsats, da patogener og bakterier ikke lar seg stoppe av landegrenser.  

Den tyske helseministeren, Jens Spahn, deltok også i panelsamtalen. Helseministeren var på linje med Merkel og påpekte at bekjempelsen av pandemier og epidemier avhenger av multilateralt samarbeid og jevn fordeling av ressurser, som blant annet fordeling av vaksiner mellom høy- og lavinntektsland. Videre snakket han om bruken av digitale hjelpemidler for blant annet spredning av informasjon og smittesporing under covid-19-pandemien, og hvordan denne kunnskapen kan tas med videre i kampen mot hiv.  

I panelet var også den sørafrikanske direktøren for Advocates for the Prevention of HIV in Africa (APHA), Yvette Raphael. Raphael har levd med hiv i 20 år og jobber aktivt for å bekjempe stigma rundt det å leve med hiv. Hun understreket viktigheten av å også kunne se menneskene som skjuler seg bak tall og statistikk, for å kunne drive forskning, forebygging og behandling med et helhetlig perspektiv.  

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.