I møte med Helse- og omsorgskomiteen

HivNorge møter i dag helsekomiteen på Stortinget i forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet for neste år. Resultatet av anbudskonkurransen for hivmedisiner og overføring av finansieringen fra Helfo til helseforetakene er temaene HivNorge vil ta opp.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

I notatet til Helse- og omsorgskomiteen skriver HivNorge at «resultatet av anbudskonkurransen er nedslående og er ikke til det beste for pasientene og vil heller ikke bidra til forventede innsparinger for sykehusene. I tillegg har Beslutningsforum sagt nei til nye hivlegemidler med nye virkestoffer med bakgrunn i økonomi. Dermed frarøves vi muligheten til å ta del i den stadige utviklingen innenfor hivbehandling. Hivpositive i Norge får ikke lenger tilbud om disse nye hivlegemidlene, slik som f.eks. i Tyskland.»

«Når finansieringen av hivlegemidler ble overført til sykehusene, fulgte også de hivforebyggende behandlingene mot hiv, PrEP og PEP, med over i spesialisthelsetjenesten. Dette har vist seg å ha en flaskehalseffekt særlig på PrEP, der sykehusene ikke har fulgt godt nok opp og det har vært lange køer», heter det videre i notatet. HivNorge påpeker at dette kunne vært unngått med at PrEP også kunne skrives ut av fastleger. Videre at «PrEP har allerede før årsskiftet bidratt til merkbar nedgang i nye tilfeller av hivdiagnoser og nedgangen har fortsatt utover i første halvår av 2018.»

Last ned høringsnotatet.

Styreleder Leif-Ove Hansen og generalsekretær Anne-Karin Kolstad møter Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget i ettermiddag. (Foto: Arne Walderhaug)

 

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.