Hivpositiv og 100 år

Miguel, også kjent som Lisboa-pasienten, fylte 100 år for ikke så lenge siden. Han er nok den eldste som lever med hiv som verden kjenner til. CTV News gjorde nylig et intervju med ham, hvor han sier han ikke ser på seg selv som spesiell. Andre kan nok mene noe annet.

scheduleOppdatert: 23.09.2019

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Det er ikke kjent hvor og når Miguel – som ikke er hans virkelige navn – ble smittet, men hivinfeksjonen ble oppdaget ved en undersøkelse for femten år siden – i 2004. Da han var inne til en undersøkelse på et sykehus i utkanten av Lisboa hadde han både store lungeproblemer og problemer med tarmen. En hivtest viste at han var positiv og at han hadde veldig lave CD4-verdier. Legene regnet med at smitten var minst ti år gammel, og de trodde det var gjennom heteroseksuell kontakt.

«Da jeg møtte en ny pasient i den alderen var jeg i tvil om vi skulle sette ham på behandling», sier legen ved sykehuset til CTV News. «Imidlertid, alt gikk bra, men det kunne ha gått galt», sier legen. «Han kunne ha vært for svak til å tåle behandlingen. Vi måtte ta det i betraktning», sier legen.

Les hele historien på CTNews (på engelsk).

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.