Henkidommen

Tirsdag 30. september er det 20 år siden Høyesterett avsa dom i den såkalte Henkisaken. Den slår fast at hivstatus ikke er saklig grunn for oppsigelse og får stor prinsipiell betydning.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Henki Hauge Karlsen var den første som offentlig sto fram som hivpositiv her i landet gjennom en lang kamp for å få tilbake jobben han ble oppsagt fra fordi han hadde hiv. Han hadde vært ansatt som bartender ved Papillon, en pianobar i Fredrikstad, et halvt års tid og fikk sparken da han fortalte sjefen at han hadde testet positiv på en hivtest.

Henki kontaktet advokat Tor Erling Staff som tok saken. Den gikk helt til Høyesterett, og den endelige dommen falt fredag 30. september 1988.

Dette var en stor seier for Henki og for alle andre hivpositive. Norges høyeste domstol hadde slått fast at en hivpositiv har samme rettigheter i arbeidslivet som alle andre, og at ingen kan jobben ta fra ham eller henne på grunn av hivstatus alene.

Les mer om Henki på følgende sider:

Full seier i Høyesterett

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.