Grønt lys for langtidsvirkende PrEP

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har gitt medisinselskapet GSK markedsføringstillatelse for langtidsvirkende PrEP i Europa, både som injeksjon og som tabletter. – Denne behandlingen er fortsatt kostbar, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad i HivNorge, og hun tror den kun vil tilbys et fåtall.

scheduleOppdatert: 12.12.2023

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Foto: ViiV

Det er GSKs hivspesialiserte datterselskap, ViiV Healthcare, som har mottatt en anbefaling om markedsføringstillatelse fra EMA for deres langtidsvirkende cabotegravir-injeksjoner og tabletter ifølge en pressemelding fra GlaxoSmithKline (GSK). Cabotegravir er en oral medisin som tidligere har blitt brukt som behandling for hivinfeksjon. Denne nye godkjennelsen vil tillate bruk av cabotegravir som hivforebyggende behandling – såkalt PrEP (preeksponeringsprofylakse). Inntil nylig var PrEP bare tilgjengelig i pilleform. Cabotegravir, solgt under merkenavnet Apretude, er det første langtidsvirkende injiserbare alternativet til PrEP. Det er allerede godkjent for bruk i flere land, inkludert USA, Australia og Brasil.

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad sier HivNorge er kjent med at PrEP som injeksjon ligger til vurdering hos Nye Metoder og vil bli behandlet i Beslutningsforum. – Hvis den godkjennes i Norge tror vi at den kun vil tilbys et fåtall. Det vil nok bli for personer som ikke kan nyttiggjøre seg tablettbehandling og personer som reiser til land der det er vanskelig å ta med seg medisinen, sier generalsekretæren. – Dette er nok fordi behandling enn så lenge koster for mye. Mitt håp er at flere legemiddelselskap kommer på banen og at prisen på injeksjonsbehandling for PrEP blir billig nok til at en større andel kan benytte behandlingen. Håpet er en sprøyte hvert halvår. 

Beslutningen om å godkjenne cabotegravir som en hivforebyggende medisin ble basert på resultater fra en klinisk studie kalt HPTN 083. Studien involverte nærmere 4 600 deltakere fra over 40 forskjellige land. Resultatene viste at cabotegravir var svært effektivt i å forebygge hiv hos både menn og transkvinner som har sex med menn.

Ifølge GSK vil denne nye behandlingen være en alternativ løsning for mennesker som ønsker å beskytte seg mot hiv. I dag er det hovedsakelig bruk av emtricitabin/tenofovir disoproxil fumarat (også kjent som Truvada) som er tilgjengelig for denne typen forebygging. Cabotegravir vil utvide valgmulighetene og gi større fleksibilitet for personer som er utsatt for risiko for å bli smittet med hiv.

Les også: 

Legemiddelindustrien: GSK får grønt lys for sin HIV-forebyggingsmedisin i Europa

Health Talk: GSK får grønt lys for sin HIV-forebyggingsmedisin i Europa

GSK: ViiV Healthcare’s cabotegravir for HIV prevention receives positive CHMP opinion from European Medicines Agency

Les også

schedule12.06.2024

→ Forebyggende eller risikabelt?

Har du hørt om DoxyPEP? Syntes du økningen av seksuelt overførbare infeksjoner er bekymrende? I enkelte land og på digitale plattformer hører man at antibiotika som forebyggende behandling (DoxyPEP) er løsningen på økningen av seksuelt overførbare infeksjoner. Vil DoxyPEP faktisk være redningen eller vil det forverre antibiotikaresistens-situasjonen?

schedule06.06.2024

→ Faglig påfyll og erfaringsutveksling 

I mai arrangerte HivNorge, i samarbeid med infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, et seminar for ukrainere som lever med hiv. HivNorge erfarer at det stor verdi i å etablere samhold og legge til rette for gode samtaler i trygge omgivelser.