Cuba

Etter fem tiår med økonomiske sanksjoner mangler kubanerne det meste. Men en ting har Fidel Castro og folkene hans ikke villet spare på: kondomer.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum - Illustrasjonsfoto: Scandinavian Stock Photo

labelEmner:

De fås over alt og for en svært billig penge, skriver POZ.com. Det har sannsynligvis vært en viktig medvirkende årsak til at forekomsten av hiv er lav på øya, under 0,1 prosent. Av en befolkning på godt over 11 millioner lever 6.200 med hiv.

Kondomene fyller imidlertid en rekke andre funksjoner på øya: For eksempel når foreldrene ikke får tak i ballonger til barneselskap, kjøper de kondomer i stedet, blåser dem opp og lar barna dekorere dem med tusj. Eller hvis man skal ha med seg litt vin og ikke har en flaske tilgjengelig: fyll opp en kondom!

De brukes dessuten til ballonger på konserter og som badeballer på stranda. Et knippe oppblåste kondomer fungerer utrolig nok også som bøye for å få et fiskesnøre til å drive langt til havs. Det er nemlig ikke helt enkelt å få tilgang til båt på Cuba heller… Så da hjelper kondomene til med matauken!

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.