camera_altMufid Majnun/unsplash.com
Apekoppvaksinasjonstilbudet er utvidet
Vaksinering for apekopper (mpox) er fortsatt tilgjengelig, og tilbudet er utvidet til flere. I tillegg til prioriteringsgruppe 1, kan nå alle menn eller transpersoner som har sex med menn, og som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder, få vaksinen i sin kommune.
Oppdatering: 23. mai ble vaksinasjonstilbudet mot mpox utvidet ytterligere fra endringen i mars 2023. Les om den nyeste utvidelsen her.
I mai 2022 startet et utbrudd av apekopper (mpox) i ikke-endemiske land i Europa, og andre deler av verden. Smittespredning skjer i hovedsak ved nær kontakt med en smittet. Til tross for at man nå har kontroll på utbruddet i Norge, er det risiko for at et nytt utbrudd kan komme gjennom våren og sommeren, som resultat av utenlandsreiser til festivaler og samlinger med mye tett kontakt. Personer i risikogruppen oppfordres derfor til å benytte seg av vaksineringstilbudet.
I april vil vaksinasjonstilbudet være tilgjengelig for personer i prioriteringsgruppe 2, i regi av kommunene. Vaksinen tilbys nå alle menn og transpersoner som har sex med menn, som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia de siste 24 månedene. Sjekk med din kommune hvor du kan gjøre en avtale for å få vaksine. Personer som får vaksinen fra kommunen, vil betale en egenandel.
For personer i prioriteringsgruppe 1, som er menn eller transpersoner som har sex med menn som lever med hiv eller bruker PrEP, og menn eller transpersoner som selger sex til menn, vil fortsatt kunne benytte seg av vaksinetilbudet ved sitt behandlingssenter (spesialisthelsetjenesten).
Les mer om apekopper (mpox) og vaksineringen her.
Ta kontakt med HivNorge om du har spørsmål eller andre henvendelser relatert til apekoppvaksinering.
Les også
schedule05.10.2024
→ Satsing på global helse redder liv
Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.