Å bli eldre med verdighet og hiv 

Mennesker som lever med hiv blir stadig eldre som gruppe og med det kommer stadig flere helseproblemer klinikere må forholde seg til. Det er ikke mye forskning på området, men det ser ut til at det er svært mange forhold å følge med på etter hvert som man blir eldre med hiv.

scheduleOppdatert: 01.08.2022

createForfatter: Leif-Ove Hansen

labelEmner:

HivNorge har de siste årene hatt et økt fokus på eldre som lever med hiv og de utfordringer det bringer med seg. På den internasjonale konferansen AIDS2022 fikk vi ny kunnskap om eldre som lever med hiv. Får gruppa den oppfølgingen som er optimal er det gjerne et spørsmål som går igjen.  

Forsker Oluwafemi Adeagbo, fra Universitetet i Johannesburg, Sør-Afrika peker  på dobbeltstigmaet det er å bli eldre med hiv. Han mener det er en økt risiko for diskriminering fordi man kan framstår som mer skrøpelig og syk enn man faktisk er med høy alder og hiv, og dermed ikke blir behandlet på best mulig måte. 

Han trekker også fram at eldre ofte diagnostiseres sent med hiv fordi de ikke blir sett på som seksuelt aktive.  Eldre er også mindre sannsynlige kondombrukere. 

Til slutt trekker han fram noen poenger for hva som bør gjøres. 

  • Adressere sammenhengen menn, hiv og aldersrelatert stigma 
  • Prioritere seksuell helse for eldre som lever med hiv 
  • Menneskelige ressurser og forsterkning i helsetjeneste, f.eks geriatriker. 
  • Egne ressurser til forskning på eldre og hiv. 
  • Lage et støttende miljø for å øke selvtilliten til eldre som lever med hiv 

– Det er godt å se at  vi i HivNorge jobber med eldre som lever med hiv i henhold til ledende forskning, men det gjenstår en god del på oppfølgingen fra helsetjenesten understreker styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen. Vi tviler ikke på at infeksjonslegene gir god oppfølging i forhold til hiv, men det er som Adeagbo nevner behov for forsterkning av helsetjenesten rundt eldre med hiv.  

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.