camera_altIllustrasjonsfoto: Crestock
Taushetsplikt
Helsepersonell har taushetsplikt.
En viktig forutsetning for tillit mellom behandler og pasient er at de opplysninger man gir fra seg ikke kommer videre til andre. Derfor har helsepersonell taushetsplikt etter helsepersonellovens § 21.
Taushetsplikt er en plikt til å forhindre at person- og helseopplysninger kommer videre til andre. Dette innebærer en plikt til å tie om opplysningene – en passiv plikt – og en plikt til å forhindre spredning av informasjonen – dette er en aktiv plikt. Sistnevnte viser bl.a. til at informasjon som er taushetsbelagt må oppbevares forsvarlig.
Taushetspliktsreglene gjelder også mellom helsepersonell. Det er bare når det er nødvendig for behandling og oppfølging av pasienten at helsepersonell kan gi dette til andre. Dette gjelder både innenfor og utenfor virksomheten. Som pasient har man anledning til å motsette seg at opplysninger utveksles mellom helsepersonell. For at en slik rettighet skal være reell og ikke kun en papirrettighet, må helseinstitusjonene ha gode rutiner for å informere pasientene om regelverket. Når helseopplysninger er gitt til annet helsepersonell, skal det fremgå av journalen.
Alle som jobber på en helseinstitusjon, sykehus legekontor e.l. har taushetsplikt. Helsepersonell har dette etter helsepersonelloven, hvem som er helsepersonell følger av helsepersonellovens § 3. Andre som er tilknyttet legesenteret, slik som vaskere, vaktmester, kontorpersonale har taushetsplikt gjennom forvaltningslovens § 13.
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.