camera_altFoto: Tingey Injury Law Firm/unsplash.com
Hvor får du juridisk bistand?
HivNorges juridiske rådgivere har lang og bred erfaring som advokater, og kan gi råd og bistand innen mange forskjellige juridiske problemstillinger man kan møte på når man lever med hiv. HivNorge tilbyr også tolk der det er særlig viktig for å sikre tilgang til juridisk rådgivning og bistand i hivrelaterte saker, uavhengig av språk.
HivNorge tilbyr juridisk rådgivning i hivrelaterte saker til alle som lever med eller er berørt av hiv. Våre jurister kan i tillegg tilby bistand i situasjoner hvor stigma eller sosiale problemer gjør at personer som lever med hiv ikke benytter seg av andre rettshjelpetilbud.
Vi hjelper deg også med å påklage vedtak i forhold til rettigheter du har krav på som hivpositiv. Dersom du har spørsmål kan du kontakte oss på telefon eller mail! Hvis vi ikke er riktig instans, hjelper vi deg med å vise vei videre.
HivNorge har som utgangspunkt for sin rådgivning å sørge for at mennesker som lever med hiv gis redskaper for selv å løse sine problemer, hjelp til selvhjelp, men bistår også i konkrete saker.
Andre steder du kan søke gratis juridisk bistand:
Studenttiltak:
Oslo:
Juss-Buss er et rettshjelpstiltak som drives av jusstudenter fra Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Juss-Buss gir gratis rettshjelp i enkeltsaker. De gir hjelp i form av muntlig eller skriftlig juridisk veiledning, og i form av partsrepresentasjon. Juss-Buss jobber med de rettsområdene hvor behovet for rettshjelp er størst.
JURK er et uavhengig rettshjelps- og likestillingstiltak som arbeider for å bekjempe kvinneundertrykking og for å bedre kvinners rettsstilling. JURK drives av kvinnelige jusstudenter ved Universitetet i Oslo, og de yter gratis rettshjelp innen de fleste rettsområder. Tilbudet gjelder kvinner over hele landet, og det er ingen inntektsgrenser. All hjelp er gratis.
Bergen:
Jussformidlingen i Bergen behandler stort sett alle juridiske saker innenfor det sivilrettslige området. Dette innebærer i første omgang en avgrensning mot strafferetten. Dette er fordi deres saksbehandlere ikke har møterett i byretten, som er førsteinstans for straffesaker. Jussformidlingen tar ikke imot saker som innebærer skatte- og avgiftsplanlegging og odelsrett. Heller ikke saker som utspringer fra selvstendig næringsvirksomhet ligger innenfor deres virkefelt.
Tromsø:
Jusshjelpa i Nord-Norge har som formål å bedre rettshjelpstilbudet i Nord-Norge, og tilby gratis rettshjelp til de som trenger det mest. Jusshjelpa består av studenter fra Juridisk fakultet ved Universitetet i Tromsø. Jusshjelpa i Nord-Norge arbeider med rettsområdene, familie-, arve-, barne-, skifte-, pengekravs-, arbeids-, husleie-, gjelds-, trygde-, sosial og fengselsrett.
For personer med rusproblemer:
Gatejuristen er et samarbeidsprosjekt mellom Kirkens Bymisjon og Fransiskushjelpen. Tema for prosjektet er rettssikkerhet for rusavhengige. Det arbeides med oppsøkende juridisk bistand på gateplan i Oslo, rettspolitisk arbeid for rettslige og politiske reformer, forskning angående målgruppens behov, samt skolering av «omsorgsjurister».
Gatejuristen i Tromsø holder til i Storgata 102, 9008 Tromsø. De kan nås på telefon 920 70 444.
Advokattilbud:
Oslo:
Kontoret for fri rettshjelp tilbyr gratis juridisk rådgivning av erfarne, privatpraktiserende advokater innenfor mange områder.
Advokatvakten tilbys i mange byer. Advokatvakten er en portal fra Advokatforeningen som veileder deg til noen som kan noe om ditt saksfelt.
I tillegg kan du benytte følgende ombud i tilfelle du føler du har blitt utsatt for forskjellsbehandling eller diskriminering: Pasientombudet, Helse- og sosialombudet, Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Les også
schedule06.11.2024
→ Liten tro på fremtidens eldreomsorg
En spørreundersøkelse om eldreomsorgen i Norge avslører at 48% av de spurte ikke tror at eldreomsorgen vil kunne ivareta dem på en god måte.
schedule22.10.2024
→ Mpox-utbrudd i Oslo
HivNorge er gjort kjent med det er oppdaget tre tilfeller av mpox i Oslo. Noen av de smittede har vært på to arrangementer for menn som har sex med menn i Oslo 6. oktober og 12. oktober. Alle som har vært på disse arrangementene og opplever å ha symptomer på mpox bør oppsøke lege for å sjekke seg.